(Hoog) Gevoeligheid

Eén op de vijf volwassenen en kinderen herkent zichzelf in de kenmerken van hooggevoeligheid / HSP. Tegenwoordig is er gelukkig steeds meer bekend over dit onderwerp. Onder andere de boeken van Elaine Aron zijn een aanrader op dit gebied, zij doet al sinds 1992 onderzoek naar hoogsensitiviteit.
Verder kunnen onderstaande boeken je wellicht extra helpen bij het herkennen, begrijpen en leren omgaan met hooggevoeligheid.
Wil je liever een afspraak om te sparren over jullie huidige situatie en lastige hobbels? Dan kan je natuurlijk ook contact opnemen voor een gratis kennismaking of coachsessie bij Klimop kindercoaching.


Help… Ik voel zo veel! – Carla van Wensen
Dit boek legt in simpele taal uit wat hooggevoeligheid of HSP is. Dit doet de schrijfster door gevoeligheid aan de hand van voelsprieten uit te leggen. Hoe langer je voelsprieten, hoe gevoeliger je bent. Ook staat er een kleine test in om te ontdekken met welke zintuigen je vooral gevoelig bent. Verder kun je diverse tips lezen die je kunnen helpen om te gaan met je gevoeligheid. Denk hierbij aan visualisaties, maar ook praktische tips zoals het drinken van water.
Door de flexibele kaft en invulopdrachten is het boek ook te gebruiken als werkboek. Voorin kan je kind zijn gegevens invullen, net als in een vriendenboek. Verderop is er op veel plekken ruimte voor het maken van een kleine tekening of het invullen van een opdracht.
Een handig (werk)boek dat makkelijk en prettig leest, met veel tips en inzichten voor ouders en kind.


Temperamentvolle kinderen. Zo geef je het beste aan gevoelige intense kinderen met een sterke wil – Eva Bronsveld
Een waardevol boek met praktische tips voor het omgaan met een hooggevoelig kind met een sterke wil.
In de eerste drie hoofdstukken krijg je een uitleg over temperamentvolle kinderen. De behoeften van het kind en een beschrijving wat lastig kan zijn voor een hooggevoelig en temperamentvol kind.
De volgende hoofdstukken zijn vooral gericht op praktische tips in het omgaan met temperamentvolle kinderen in verschillende situaties. Over onderwerpen als prikkels van buitenaf, spannende gebeurtenissen, reacties van anderen, beeldschermen, opruimen, eten en slapen. Zo kun je voor je eigen kind en gezin selecteren wat bij jullie past.