Kinderen en emoties

Kinderen voelen de hele dag door verschillende gevoelens. Ze leren terwijl ze opgroeien wat die gevoelens betekenen en hoe ze met die gevoelens en emoties om kunnen gaan. Dit leren ze van hun ouders en hun omgeving. Dat leren ontstaat niet alleen door wat je ze verteld, maar vooral ook door wat ze jou als opvoeder zien (en voelen) doen.

Onderstaande boeken gaan over emoties bij kinderen en hoe je daar als ouder of verzorger mee om kunt gaan.
Kijk hierbij ook eens naar je eigen emoties. Welke emoties heb ik zelf en wat leer ik mijn kind (onbewust) over deze emotie?

Heb je een vraag over je kind en lastige emoties waar jullie even niet uit komen samen?
Bel gerust voor een gratis, vrijblijvende kennismaking om te bespreken of coaching voor jullie helpend kan zijn.


Het hele brein het hele kind

Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die wil lezen hoe je met het gedrag van je kind om kunt gaan vanuit wetenschappelijk oogpunt, zonder lange theoretische achtergrondinformatie en veel praktische tips. De tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk breinonderzoek.
Driftbuien, mokken in plaats van meedoen met een activiteit, niet aan willen kleden.. in dit boek wordt helder en praktisch uitgelegd hoe je hier als ouder, opvoeder, oma/opa het beste mee om kan gaan. Je leest hoe je je kind kunt helpen emotioneel intelligent te worden. Met leuke striptekeningen van wat je beter niet kan doen en wat dan juist wel, leer je effectief en positief communiceren met je kind.
Achterin het boek vind je een handige samenvatting om te kopiëren voor iedereen die regelmatig met je kind omgaat, zodat ook zij weten hoe ze kunnen reageren in lastige situaties.
Dit boek gaat over kinderen van alle leeftijden. Achterin staat een samenvatting per leeftijdscategorie (per 3 jaar) met korte tips hoe om te gaan met bepaald gedrag.
Behalve de handige tips, geeft dit boek ook inzicht in de reden van het gedrag van je kind (de rijping van het brein), waardoor het makkelijker wordt hier begrip voor op te brengen en rustiger te reageren.
Al met al een echte aanrader voor iedereen die met kinderen communiceert!


How 2 talk 2 kids
Een van de belangrijkste en tevens moeilijkste dingen van opvoeden is de communicatie met je kind. Door échte en positieve communicatie voelen kinderen zich gehoord en begrepen.
Veel gedragsproblemen ontstaan vanuit frustratie, het gevoel niet gehoord te worden. Dit boek geeft hele praktische handvatten hoe je met kinderen kan communiceren, zodat zij hun ei kwijt kunnen en er verbinding kan ontstaan.


Slaapklets!
Wil je ’s avonds graag met je kind(eren) de dag doorspreken, maar heb je geen inspiratie meer wat je kan vragen of doen? Geeft je kind alleen hele korte antwoorden? Dan is dit lees/werkboekje ideaal om jullie te voorzien van frisse vragen en korte werkvormen. De bovenste helft van de blz zijn steeds terugkerende vragen, op de onderste helft staat elke blz een nieuwe, verrassende opdracht of werkvorm.


Smoeltjesschrift
Dit ontzettend leuke dag/werkboek is een echte aanrader. “Wat heb ik vandaag gedaan? Had ik vandaag een goede, neutrale of minder goede dag? Hoe kwam dat?”

Dit boekje kan heel effectief een extra steuntje in de rug geven. Vooral erg prettig voor kinderen die hun gevoelens voor zichzelf houden en/of weinig zelfvertrouwen hebben, maar uiteraard ook voor andere kinderen erg leuk om in te vullen. Met dit boekje kan je samen (of het kind alleen) de tijd nemen om te reflecteren op de dag, waardoor waardevolle inzichten kunnen ontstaan.

De pagina’s zijn mooi vormgegeven en spreken veel kinderen aan. De smileys geven een positieve sfeer aan het boekje en zijn helemaal van deze tijd. Via onderstaande link kun je reviews lezen van andere klanten en het boekje aanschaffen.


Opgroeien in vertrouwen
Een klein en dun, maar zeer waardevol boek voor elke ouder. Justine Mol beschrijft heel simpel en concreet hoe je kinderen laat opgroeien zonder straffen en belonen. Aan straffen en belonen kleven namelijk ook nadelen. Door de concrete voorbeelden en heldere uitleg neemt ze je mee in haar visie op opvoeding.


Rustig aan met Rupsje Nooitgenoeg
Lief, klein prentenboekje waar kinderen én volwassenen speels de basis leren van mindfulness. Het boekje helpt je focussen op je ademhaling om zo de onrust in je hoofd ‘weg te blazen’. Aanrader voor iedereen met een hoofd vol gedachten.


Eigenwijsjes
Eén van mijn favorieten zijn de eigenwijsjes. Dit stapeltje kaarten staat vol met korte, krachtige zinnen die jou het steuntje geven dat je op dat moment, of in die periode nodig hebt.
Ik gebruik de eigenwijsjes zelf vaak als start van de coachingssessie. Meestal komen er alleen al door het trekken van het kaartje hele fijne en waardevolle gesprekken op gang. Door de formulering blijven de zinnen goed hangen, waardoor je er regelmatig naar terug kunt grijpen.
Aan te raden voor kinderen/volwassenen die even niet lekker in hun vel zitten. Trek op de momenten dat je behoefte hebt aan een steuntje in de rug een kaartje. Maar ook erg leuk om zomaar wekelijks een kaart te trekken en deze een week lang op te hangen voor het hele gezin.